
Chodíte běhat? Mikrobiom se vám za to odvděčí
Společenstva mikroorganismů obývajících naše střeva jsou neustále formována nejrůznějšími vlivy a podněty. K nejvýznamnějším z nich patří strava a fyzická aktivita. Velkou měrou je mikrobiom modulován
Recepce
pondělí–pátek
7:30–17:00 hodin
Ordinační hodiny
pondělí–pátek
7:30–18:00 hodin
Příjem vzorků
pondělí–čtvrtek
8:00–12:00 hodin
Společenstva mikroorganismů obývajících naše střeva jsou neustále formována nejrůznějšími vlivy a podněty. K nejvýznamnějším z nich patří strava a fyzická aktivita. Velkou měrou je mikrobiom modulován
Nerovnováha ve složení střevního mikrobiomu (dysbióza) může ovlivnit kondici trávicího systému a způsobit jeho onemocnění, což je dnes známý fakt. Méně se ale ví, že
Dnes už je jasné, že funkcí střevního mikrobiomu novorozence není jen chránit jeho střeva před patogeny. Kromě trávicí soustavy významně ovlivňuje například také neurologický vývoj
Je znepokojivé, jak se lidská populace díky současnému způsobu života stále více vzdaluje od zdravého, biologicky rozmanitého prostředí. Dopady tohoto jevu na lidské zdraví jsou
Osteoporóza je nejčastější onemocnění kostí, které se vyznačuje nízkou hustotou kostních minerálů a poškozením kostní tkáně, což může zvyšovat riziko zlomenin. Podle statistik Mezinárodní zdravotnické
Během těhotenství dochází v organismu matky k různým hormonálním, metabolickým a imunologickým změnám, které jsou nezbytné pro růst a vývoj plodu. Změny se týkají fungování
Syndrom polycystických ovárií (PCOS) je jednou z nejčastějších endokrinních poruch u žen v reprodukčním věku. Toto onemocnění se pojí s metabolickými poruchami, typicky ho provází
Porušené složení společenstva bakterií osídlujících náš střevní trakt, tzv. dysbióza, mívá negativní zdravotní dopady. Dostavuje se například po užívání některých léčiv, nejčastěji antibiotik. Kromě typických
Fyzická aktivita je odedávna považovná za mocný prostředek k udržení zdravotní kondice. Podle Světové zdravotnické organizace může pravidelné cvičení snížit riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, metabolických
Styl stravování přímo ovlivňuje kvalitu střevního mikrobiomu a výživy. Pokud se vyznačuje nadměrným příjmem nasycených tuků, přidaných cukrů a nízkou spotřebou čerstvého ovoce, zeleniny a
Demencí, která se vyznačuje úbytkem kognitivních funkcí, trpí celosvětově 47 milionů lidí. Podle odhadů se tento počet může kolem roku 2050 až ztrojnásobit, což bude mít
Zubní kaz (karies) je chronické přenosné zubní onemocnění. Jeho příčinou jsou kyseliny, které vznikají při rozkladu cukrů tzv. karyogenními bakteriemi žijícími v zubním plaku. Dlouhodobé
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.