Společenstva mikroorganismů obývajících naše střeva jsou neustále formována nejrůznějšími vlivy a podněty. K nejvýznamnějším z nich patří strava a fyzická aktivita. Velkou měrou je mikrobiom modulován také nemocemi, hormonálními cykly, léčivy nebo i cestováním. Změny v jeho složení jsou často spojeny s patologickou dysbiózou. U zdravých dospělých by však složení střevního mikrobiomu mělo být víceméně stabilní, což je považováno za známku dobré zdravotní kondice.
Vliv fyzické aktivity na střevní mikrobiom zkoumala již řada studií, které se většinou soustředily na vrcholové sportovce. Nedávno svými výsledky zaujala studie zaměřená i na více rozšířené rekreační sportování. Po dobu sedmi týdnů vědci pomocí shotgun sekvenování pravidelně analyzovali vzorky stolice 62 rekreačních běžců, kteří byli rozděleni do skupin na základně fyzické zdatnosti a průměrného týdenního počtu hodin strávených běháním. Tento postup umožnil průběžně sledovat kompletní zastoupení mikroorganismů v jejich střevech.
Analýza výsledků přinesla zajímavá zjištění. Složení a funkce střevního mikrobiomu byly v průběhu času u všech účastníků studie stabilní, bez ohledu na jejich BMI, věk nebo pohlaví. Významné rozdíly ve výsledcích nebyly pozorovány ani mezi jednotlivými skupinami. Stabilní složení mikrobiomu bylo zjištěno jak u jedinců, kteří běháním tráví pravidelně 4 h týdně, tak i u běžců trénujících 10 a více hodin týdně. Nejhojnějšími druhy zastoupenými v mikrobiomu rekreačních běžců byly Faecalibacterium prausnitzii, Prevotella copri a Blautia wexlerae. Zajímavostí je, že výskyt prvních dvou zmíněných druhů byl v dřívějších studiích potvrzen i v mikrobiomu atletů či cyklistů.
Výsledky studie přispěly k hlubšímu poznání střevního mikrobiomu fyzicky zdatných jedinců a rozdílností v jeho složení oproti lidem preferujícím sedavý způsob života. Je známo, že i několik hodin týdně pravidelně strávených pohybem přispívá k dobré psychické i fyzické kondici. Nyní se potvrdilo, že může přispět i k rovnováze a stabilitě našeho střevního mikrobiomu, což jsou spojené nádoby.
Autor: Mgr. Tereza Hřivnová Juříková
Zdroje:
O’Donovan CM, Nori SRC, Shanahan F, Celentano G, Murphy TB, Cotter PD, Sullivan OO (2025): Temporal stability and lack of variance in microbiome composition and functionality in fit recreational athletes. Sci Rep. 15(1), 5619. doi: 10.1038/s41598-025-88723-9.
D’Argenio V, Salvatore F (2015): The role of the gut microbiome in the healthy adult status. Clin Chim Acta. 451:97-102. doi: 10.1016/j.cca.2015.01.003.