Recepce
pondělí–pátek
7:30–17:00 hodin

Ordinační hodiny
pondělí–pátek
7:30–18:00 hodin

Příjem vzorků
pondělí–čtvrtek
8:00–12:00 hodin

Probiotiky proti rakovině slinivky

Zdravotní benefity probiotik obsažených v různých fermentovaných pokrmech jsou předmětem intenzivního výzkumu, včetně účinků proti různým typům rakoviny. Tým japonských vědců se rozhodl zjistit, zda probiotika dokážou zpomalit růst rakovinných buněk nádoru slinivky. Tento typ rakoviny s velmi špatnou prognózou si pro svou studii vybrali záměrně.

Vědecký tým pěstoval v kulturách 11 probiotických mikroorganismů. Probiotika zahrnovala běžné probiotické druhy laktobacilů, bifidobakterií a kvasinek. Kultivační média z probiotických kultur byla přidávána ke kultuře lidských buněk rakoviny slinivky. Největší vliv na zpomalení růstu nádorových buněk měl kropidlák rýžový (Aspergillus aryzae). Kropidlák rýžový je kulturní plíseň, která se v tradiční asijské kuchyni používá při výrobě sojové omáčky, miso pasty nebo saké.

Vědci v dalším kroku rozdělili kulturu kropidláku do frakcí, u kterých opět testovali jejich účinnost na zpomalení růstu rakovinných buněk. Nejúčinnější frakce byla dále analyzována pomocí řady specializovaných chromatografických vyšetření. Ve výsledku se podařilo zjistit, že účinnou látkou produkovanou kropidlákem, která zpomaluje růst buněk nádoru slinivky, je kyselina heptelidová. Efekt působení kyseliny heptelidové na rakovinné buňky potvrdily i další studie. Vědci si následně ověřili na živých myších, že kyselina heptelidová se může ze střev dostat k nádoru.

Autoři tak potvrdili efekt kyseliny heptelidové na zpomalení růstu rakovinných buněk a přenos tohoto metabolitu ze střev do krve a do nádoru slinivky. Zatím jde o první studii, ze které neplyne žádné doporučení o tom, kolik sojové omáčky bychom si měli přidávat pravidelně do jídla, ale jde o objev dalšího možného typu léku proti rakovině a opětovné potvrzení toho, že fermentované potraviny jsou prospěšné lidskému zdraví.

Mgr. Pavel Pešek


Konishi, H. Isozaki S, Moriichi K et al. (2021). Probiotic Aspergillus oryzae produces anti-tumor mediator and exerts anti-tumor effects in pancreatic cancer through the p38 signaling pathway. Sci Rep 11: 11070.

O lidském mikrobiomu

Co je mikrobiom

Mikrobiom je soubor mikroorganismů osídlující organismus všech živočichů včetně člověka. Střevní mikrobiom je tvořen mikroorganismy žijícími v trávicím traktu. Každý člověk je osídlen miliardami mikroorganismů. Zdravá mikrobiální společenstva poskytují svým hostitelům mnoho zdravotních benefitů.

Narušení mikrobiomu

Narušení rovnováhy mikrobiálního prostředí (dysbyóza) je spojeno s celou řadou zdravotních problémů, např. obezitou, cukrovkou, rakovinou i depresí.

Vhodná strava

Složení mikrobiomu lze podle závažnosti zdravotního stavu regulovat stravou, prebiotiky, probiotiky i zdravým životním stylem.

Kojení

Nedílnou součástí mateřského mléka  jsou symbiotické mikroorganismy. Kojení dodává dítěti nejen optimální komplex živin.
Je důležité také pro správné formování mikrobiomu.

Jak vám můžeme pomoci

Naše pracoviště Vám nabízí profesionální vyšetření střevního mikrobiomu spolu s moderními metodami léčby či možnost vzorek vlastního mikrobiomu preventivně zmrazit. Váš zdravotní stav nás zajímá!

Konzultace​

Před analýzou střevního mikrobiomu probíhá odborná konzultace s lékařem. Základem je podrobná anamnéza. Podmínky odběru je potřeba dobře naplánovat. Jedině na základě odborného vyšetření lze výsledky správně interpretovat.

Vyšetření

Pro rozbor Vašeho mikrobiomu obdržíte odběrovou sadu s přesným návodem k odběru a doručení vzorku do naší laboratoře. K analýze využíváme nejnovější sekvenační metody, tzv. "Next Generation Sequencing”.

Léčba

Složení mikrobiomu lze podle závažnosti zdravotního stavu regulovat stravou, prebiotiky a probiotiky. V případě potřeby lze využít antibiotika, antimykotika, virostatika, antiparazitika nebo tzv. transplantace střevní mikroflóry.

Zamrazení

Věk, nemoci, užívané léky, nevhodná životospráva, životní prostředí a přibývající množství toxických látek nevratně poškozují náš mikrobiom. Optimálním řešením je preventivní uložení vlastního mikrobiomu.